Loading...

Cesta chleba

Galerijní animace on-line a pracovní listy ke stažení pro 1. stupeň ZŠ k výstavě Poslední den stvoření v Galerii Hraničář.

V těchto pracovních listech bychom vám rádi ukázali, jak najít nový vztah ke krajině, a to především v našem okolí – v severních Čechách. Dozvíte se, jak se plánuje nová krajina a proč je důležité chránit řeky, pečovat o půdu a zadržovat vodu.

Na sedmi příkladech a úkolech si ukážeme, co jsou to ekosystémy, z čeho se skládají a jak se vyvíjí v závislosti na změnách klimatu. Odhalovat, proč je půda rozpraskaná a proč je stále větší sucho, může být docela dobrodružné. Na cestu se s vámi vydá lektorka Evelína, zvídavý upečenec chleba a umělkyně Marie Lukáčová, která natočila dokument o možných principech ekologického zemědělství.

Obsahuje díly: Ekosystémy, Mono vs. Poly, Meandr a regulovaný tok, Eroze, Jedlé rostliny, Cesta chleba, Pranostiky.

Poznámka pro učitele: Pracovní listy mohou sloužit jako vzdělávací materiál k průřezovému tématu Environmentální výchova. Galerijní animace on-line a pracovní listy ke stažení jsou určené pro žáky na 1. stupni základních škol. Obohacují výuku o nová témata, odkazují k uměleckým dílům na výstavě a propojují teorii s praxí.

Koncept: Evelína Ženíšková, Irena Carkovová a Martina Johnová
Animované video: Pole žin / Marie Lukáčová a Anna Remešová
Dabing chleba: Vít Soper
Grafické řešení: Magdaléna Gurská
Kamera: Tomáš Lumpe

© Galerie Hraničář 2020

1. díl – Ekosystémy

Ekosystémy jsou jednotlivá prostředí, pro která jsou typické různé druhy rostlin a zvířat. Jsou to takové malé světy ve světě velkém. Například v malém světě lesa rostou stromy, houby, pobíhají tam divočáci. V malém světě pole roste obilí a hrabou hraboši.

Zadání: Označte barevnými pastelkami různé typy krajin, které vidíte na obrázku. Poznáte je všechny? Třeba vám pomůžou tahle slova: les, pole, louka, sad, řeka, remízek.

K zamyšlení: Dokázali byste dát dohromady, jak se správně chovat v lese?

Pracovní listy ke stažení

2. díl – Mono vs. Poly, Meandr a regulovaný tok, Eroze

Mono vs Poly

Co to je mono a poly? Mono je jenom jedna věc a jedna věc pořád. Jako kdybyste měli jíst jen chleba s máslem pořád dokola. Poly je hodně, takže byste si mohli vybrat třeba tmavý chleba, bagetu s máslem nebo housku se sýrem. Myšlenka polykulturního pěstování totiž vychází z přírody a její výhodou je, že si rostliny vytváří užitečné vztahy a vzájemně prospívají.

Meandr a regulovaný tok

Meandr je zakroucená řeka. Tady voda teče pomalu, proto má čas se vsáknout do břehů. Regulovaný tok je rovná řeka. Tady voda teče rychle a proto nemá na vsakování dost času. Během několika posledních století proběhla mohutná regulace říčních toků. Došlo k napřímení mnoha meandrů, zasypání slepých ramen a zpevnění břehů mnoha říčních toků. Napřímený regulovaný tok řeky totiž nedokáže zadržet vodu v krajině jako meandry a téměř vše, co do řeky naprší, to také řeka odplaví.

K zamyšlení: Všimli jste si, jak je občas voda špinavá od hlíny a kolik hlíny sebou nese? Co by tu hlínu mohlo udržet v krajině?

Pracovní listy ke stažení

Eroze

Hlína to nemá vůbec lehké. Moc vody — špatně. Moc sucha — taky špatně. Všimli jste si, že je posledních pár let v létě sucho? Skoro neprší a je málo vody. Půda je rozpraskaná a tak dochází k erozi. Pamatujte si, že eroze – tedy narušování a odnos půdy větrem a vodou – je věc, kterou není radno brát na lehkou váhu.

3. díl – Jedlé rostliny, Cesta chleba, Pranostiky

Jedlé rostliny

Když se podíváte na zahradu v tomto čase, možná vás překvapí, že i některé plevely jsou jedlé a hlavně chutné! Je to skvělá příležitost ochutnat divoké rostliny, které nabízí příroda. Například pampelišku, sedmikrásku, ptačinec, kopřivu, kokošku pastuší tobolku nebo šťovík. Až budete příště na výletě, můžete si někde na louce nebo v lese pěkně pochutnat. Možná ani nebudete potřebovat svačinu z domova! Mezi bylinkami je dobré také nechávat vyrůst plevel, chrání totiž půdu před vypařováním vody.

Pranostiky

Taková pranostika nám skutečně může napovědět, jaké počasí nás čeká, kdy zasít obilí, a co dělat, když jsou mrazy? Dřív byl totiž život lidí daleko více svázán s přírodou a jejím koloběhem. Například pranostika – Studený máj, v stodole ráj – nám říká, že pokud je v máji (tedy v květnu) chladno, můžeme očekávat, že v létě bude bohatá úroda (tedy ve stodole ráj).

Teď je teprve duben a venku pálí sluníčko, takže chladný máj nás dost možná nečeká. Znamená to snad, že některé pranostiky už dnes neplatí? Čím by to tak mohlo být? Nebylo by potřeba vymyslet nové pranostiky? Zeptejte se svých rodičů nebo prarodičů, jakou pranostiku znají oni?

Pracovní listy ke stažení

Cesta chleba

Kde se chleba vzal a jak se peče? Když se ohlédnete zpátky na zahradu, možná tam najdete rostliny, ze kterých by se dal upéct. První chleba totiž obsahoval mouku z obilí, vodu, sůl a kmín. Proč ale dnes naše mámy milují chleba, ve kterých je i kvásek? Kvásek a kvašený chleba vymysleli jednoho dne staří Egypťané, když zapomněli na sluníčku těsto. To díky teplu a působení bakterií vykynulo a oni ho upekli. Tak vznikl první kváskový chléb, který vydrží mnohem déle čerstvý, dobře chutná a skvěle voní! Oproti bílé housce, kde zdravý kvásek není, polykáte do bříška zdravou vlákninu.

Loading...